Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Praplėskite savo verslo galimybes. Švedija – patraukli rinka Lietuvos eksportuotojams

Lietuvos verslas jau kuris laikas yra atradęs Švedijos rinką. Nors ši šalis, vertinant atstumą ir logistikos išlaidas, kuria konkurencinį pranašumą prieš kitas, tačiau mes nesame viena pagrindinių jos prekybos partnerių. Lietuva pagal importo kiekį į Švediją užima tik dvidešimtą vietą. Iš Lietuvos 2021 metais švedai įsigijo prekių ir paslaugų už 14,858 mln. Švedijos kronų. Atsižvelgiant į tai, jog prognozuojama recesija ne tik Lietuvoje, bet ir mūsų pagrindinių prekybos partnerių šalyse (Vokietija, Lenkija, Jungtinė Karalystė ir kt.), rinkų diversifikacija įgauna vis didesnę reikšmę, todėl klausimas apie eksporto krepšelio didinimą į šią šalį galėtų atsirasti daugelio prekybinių ir gamybinių įmonių darbotvarkėje.

HRX Lietuva jau daugiau kaip dvidešimt metų veikia Švedijos rinkoje. Mes sėkmingai padedame Lietuvos įmonėms transportuoti prekes į šią šalį, priklausomai nuo regiono, per 1-3 dienas. Norime pasidalinti su jumis savo sukaupta darbo patirtimi ir pateikti keletą, mūsų supratimu, įdomių statistinių duomenų.

Kodėl Švedija?
 

Prieš pradedant kalbėti apie statistiką, labai svarbu pastebėti, kad šios šalies gyventojai palankiai vertina lietuvius, esame užsitarnavę darbščių ir kokybiškai dirbančių žmonių vardą. Švedams patinka mūsų gaminamų produktų kokybė, o mūsų prekių žinomumas Švedijoje nuolatos auga. Įvertinant  faktą, kad įėjimas ir pasitikėjimo užsitarnavimas tarp įmonių ir vartotojų  šioje šalyje užtrunka ilgai, mūsų verslininkai yra atlikę didžiulį darbą ir paruošę dirvą netgi platesniam  produktų krepšelio pristatymui šioje rinkoje.

Iki šiol pagrindinės Lietuvos eksporto prekės į Švediją buvo baldai, elektros prietaisai ir įrenginiai, plastikas ir jų dirbiniai, taip pat dirbiniai iš geležies. Tačiau švedai importuoja kur kas daugiau prekių.

krovinių gabenimas į švediją

Šaltinis: Švedijos Statistikos departamento skelbiami duomenys.

Kaip matome iš pateikto pavyzdžio, švedai importuoja chemijos gaminių už 186,583 mln. Švedijos kronų bei įvairių pagamintų prekių už  230,539 mln. Proaktyvioms Lietuvos prekybinėms ir gamybinėms įmonėms yra nemažai galimybių užimti vis daugiau šios rinkos, kadangi kitos pagrindinės Švedijos partnerės, tokios kaip: Olandija, Belgija, Prancūziją, Italija ir kitos, yra labiau nutolinusios,  todėl logistikos kaštai yra didesni,  didesnė ir gamybos savikaina.

Svarbiausia statistika.
 

Pasidalinsime keletu svarbiausių statistinių duomenų, kurie šią rinką Lietuvos įmonėms galėtų daryti dar patrauklesnę.

Kai viso pasaulio gyventojai nerimauja dėl kylančių kainų, švedų įmonės Novus 2022 metų rugpjūčio mėnesį  atlikta apklausa rodo, kad šios šalies gyventojams tai nėra taip svarbu. Net 36 % Švedijos gyventojų nekreipia arba beveik nekreipia dėmesio į infliaciją. Labiau susirūpinę yra tik 19 % populiacijos. Todėl tikėtina, kad švedai išlaidaus netgi ir recesijos metu.

Vartojimas Švedijoje taip pat stabiliai auga. Prognozuojama, kad 2027 metais bendrasis šalies vidaus produktas pasieks 808,67 mlrd. dolerių. (Tarptautinio valiutos fondo  2022 spalio mėnesio prognozė).  

Turime nemažai palankių statistinių duomenų Lietuvos verslams, kurie vykdo elektroninę komerciją. Visų pirma todėl, kad švedai nėra tipiniai akcijų pirkėjai, net 47% švedų online prekes perka tik tuomet, kai jiems jų būtinai reikia. Nors Lietuvoje pagamintos prekės nėra tokios pigios, kaip, pavyzdžiui, Kinijoje, mūsų konkurencingumą Švedijos rinkoje lemia pačių švedų požiūris į kainą, prekės pigumas ne visada akcentuojamas. Kalbant apie pristatymo laiką, reikia pastebėti, kad didžioji dauguma švedų (68 %) prekes norėtų gauti per 3-5 dienas. Vėlgi tai palankus rodiklis mūsų šalyje veikiančioms įmonėms, kadangi šią rinką galime pasiekti per 1-3 dienas. Labai svarbu tai, jog šiuo metu tik 21 % Švedijos įmonių siūlo galimybę pirkti internetu. Tai palanki situacija mums, kadangi Lietuvoje atsiranda vis daugiau verslų, kurie vykdo elektroninę komerciją. O didėjant D2C kanalo popiliarumui (angl. Direct to consumer), įmonės, teikiančios pristatymo paslaugą iki durų, įgaus konkurencinį pranašumą prieš tas, kurios šios pristatymo opcijos neturi.

Apibendrinant galima teigti, kad nors įėjimas į Švedijos rinką nėra greitas ir pigus, tačiau tai apsimoka dėl daugelio priežasčių. Svarbiausia, kad tai premijinė rinka, kurioje, tikėtina, uždirbsite didesnes maržas, nes vartotojai čia yra lojalūs. Jeigu sugebėsite užtikrinti aukštą  paslaugų kokybę, labai nedidelė tikimybė, kad jie paliks jus dėl mažesnės kainos tiekėjo. Tad investicijos į verslą Švedijos rinkoje turi perspektyvą.

Jeigu eksportuojate į šią rinką arba planuojate eksportuoti ateityje, susisiekite su mumis. Pristatysime jūsų prekes į atokiausius Švedijos regionus per 1-3 dienas bei užtikrinsime skandinavišką transporavimo paslaugos kokybę. Susisiekti su mumis galite paspaudę nuorodą žemiau.

Susisiekti su HRX Lietuva pardavimų komanda.

Kitos naujienos:

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …

Naujas tvarių prekių ženklų lyderis: „Radius Recycling” pavyzdys

27.02 2024 Tvarumas
Jau kurį laiką analizuojame sėkmingai veikiančias ir savo veiklą tvarumu grindžiančias organizacijas, jeigu įdomi ši tema, daugiau straipsnių apie tai galite rasti čia. Vis nenustojame stebėtis, kiek daug skirtingų įmonių iš įvairių verslo sektorių geba veikti ne tik sėkmingai, bet ir tausoti aplinką. Šiandien pasidalinsime vienos įmonės istorija, kuri rinkoje žinoma jau daugiau nei šimtą …

Keičiasi pasaulio ekonomika, privalo keistis ir gamybos sektorius

27.02 2024 Žinojimas = Galia
Nestabili pastarųjų 4 metų padėtis daugelį gamybos įmonių vertė ieškoti naujų būdų, kaip suvaldyti augančias sąnaudas, infliaciją, žaliavų trūkumą, ieškoti naujų rinkų savo produkcijai ir spręsti daug kitų iššūkių. Nepaisant iškilusių nesklandumų, gamybos sektoriuje dirbantys profesionalai privalėjo siekti akcininkų iškeltų tikslų bei  suvaldyti nuolatines prekybą ir gamybą veikiančias rizikas. Šiandien, norint nepasiklysti šioje dinamiškoje aplinkoje, …

Gamybinės įmonės atranda e-komerciją: į ką atkreipti dėmesį, vykdant logistines operacijas?

27.02 2024 E-komercija
Anksčiau e-komercijos veikla dažniausiai užsiimdavo prekybinės įmonės arba tos bendrovės, kurios parduodavo B2C sektoriuje. Šiuo metu situacija sparčiai keičiasi, kadangi vis daugiau gamybinių įmonių, netgi tos, kurios pardavinėja B2B sektoriui, atranda e-komercijos kanalą. Prognozuojama, kad ateityje tokių įmonių tik daugės. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines priežastis, kodėl vyksta šis pokytis, bei atkreipsime dėmesį į tai, su …