Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Praplėskite savo verslo galimybes. Suomija – patraukli rinka Lietuvos eksportuotojams

Tęsiame straipsnių ciklą apie verslo galimybes kaimyninėse šalyse. Jeigu neskaitėte mūsų pirmo straipsnio apie verslo plėtros galimybes Švedijoje, jį galite rasti čia. Nors Suomija, vertinant pagal atstumą ir logistikos išlaidas, kuria konkurencinį pranašumą prieš kitas šalis, tačiau mes nesame viena pagrindinių  jos prekybos partnerių. Lietuva pagal importo kiekį į Suomiją užima tik dvidešimt trečią vietą. Suomija, lyginant su kitomis šalimis, dar Lietuvos verslo nėra labai atrastas kraštas.

HRX Lietuva jau daugiau kaip dvidešimt metų veikia Suomijos rinkoje. Mes sėkmingai padedame Lietuvos įmonėms transportuoti prekes į šią šalį. Priklausomai nuo regiono, prekes pristatome per 1-3 dienas. Turime galimybę prekes pristatyti tiesiogiai įmonėms arba į paštomatus. Pasidalinsime su jumis savo sukaupta patirtimi dirbant su šia šalimi bei pateiksime, mūsų supratimu, įdomių statistinių domenų.

Kodėl Suomija?
 

Turbūt vienas svarbiausių veiksnių, kodėl Lietuvos įmonės turėtų orientuotis į Suomijos rinką, yra šiuo metu taikomos sankcijos Rusijos Federacijai. Rusija iki karo veiksmų buvo antra didžiausia  Suomijos importo partnerė. Tačiau šiuo metu susidariusi nepatogi geopolitinė padėtis, tikėtina, verčia Suomijos įmones persvarstyti iki šiol buvusias tiekimo grandines. Ši situacija kuria palankias galimybes ir Lietuvoje veikiančioms įmonėms. Atsižvelgiant į faktą, jog nemaža dalis Lietuvos įmonių ieško naujų rinkų savo produkcijai, Suomija šiuo metu gali būti viena iš alternatyvų, kadangi tos įmonės, kurios buvo priklausomos nuo pigesnių žaliavų iš Rusijos ir Baltarusijos, dėl didėjančios savikainos yra priverstos ieškoti kitų, pasirengusių mokėti didesnę kainą.

Šiuo metu Lietuva į Suomiją daugiausiai eksportuoja geležį, plastiką ir jų gaminius, taip pat  baldus. Platesnį eksportuojamų prekių ir teikiamų paslaugų sąrašą galite rasti čia. Tačiau Lietuva turi kur kas didesnį potencialą dirbti su šia šalimi. Atsižvelgiant į Suomijos importo balansą, sėkmės gali sulaukti maisto produktų, chemijos, tekstilės, elektronikos, optinių prietaisų  bei įvairių įrenginių gamintojai ir prekybininkai.

Suomija importuoja įvairių prekių ir paslaugų už 7625 mln. Eur. Proaktyvioms Lietuvos prekybinėms ir gamybinėms įmonėms yra nemažai galimybių užimti vis daugiau šios rinkos, kadangi kitos pagrindinės Suomijos partnerės – Vokietija, Olandija, JAV, Italija ir kitos, yra labiau nutolusios, todėl logistikos kaštai yra didesni, didesnė ir gamybos savikaina (kai kurių iš įvardintų šalių).

Svarbiausia statistika ir faktai.
 

Pasidalinsime keletu svarbiausių statistinių duomenų ir kitų faktų, kurie šią rinką Lietuvos įmonėms galėtų daryti dar patrauklesnę.

Suomija yra viena tvariausių pasaulio šalių ir yra išsikėlusi tikslą – iki 2035 metų tapti aplinkos neteršiančia šalimi. Tvarumas yra neatsiejama visuomenės gyvenimo būdo dalis, todėl vartotojai ypač gerai priima prekes ir paslaugas, kurios tausoja aplinką. Įmonės,  gaminančios tvarias ir kokybiškas prekes, gali lengviau atrasti vietą šioje rinkoje.

Vartojimas Suomijoje auga. Nors tai nėra sparčiausiai auganti arba didžiausia ekonomika, tačiau bendras šios šalies vidaus produktas nuolatos kyla. Prognozoujama, kad 2027 metais pasieks 328,22 milijardus dolerių.

Svarbu tai, kad besikeičianti geopolitinė situacija ir didėjantys energetikos kaštai kuria palankią situaciją Suomijai, kadangi elektros kainos šioje šalyje dabar yra vienos mažiausių Europoje. Tai labai svarbi priežastis, todėl Suomija šiuo metu turi ir vieną mažiausių infliacijos rodiklių Europoje, ji šiuo metu užima 14 vietą. Kadangi kainos nekyla taip sparčiai, tikėtina, kad šiais metais vartojimas išliks stabilesnis, lyginant su tomis šalimis, kurios infliacijos ir energetinių kaštų buvo paveiktos labiau.

Turime nemažai palankių statistinių duomenų verslams, kurie vykdo elektroninę komerciją. Pirmiausia, svarbu paminėti, kad net 80 % visos suomių populiacijos perka prekes internetu, 2021 metais suomiai, pirkdami internetu, išleido daugiau nei 7mlrd. USD (šaltinis: E commerce News). Kalbant apie pristatymo laiką, reikia pastebėti, kad didžioji dauguma suomių (64 %) prekes norėtų gauti per 3-5 dienas. Tai palankus rodiklis mūsų šalyje veikiančioms įmonėms, kadangi šią rinką galime pasiekti per 1-3 dienas. Kalbant apie pristatymo būdą, didžioji dauguma suomių norėtų atsiimti prekes iš paštomatų (35 %) arba  distribucijos centrų (33 %), tai vėlgi palanki statistika, kadangi Lietuvoje veikiančios įmonės, įskaitant ir HRX Lietuva, gali suteikti tokias paslaugas ir pristatyti prekes į paštomatus arba tiesiogiai klientams į rankas.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį eksportuojant į šią rinką?
 

Prieš pradėdamos dirbti su Suomija, įmonės turėtų atlikti tam tikrus namų darbus. Nors tai ir premijinė rinka, lyginant su kitomis, tačiau dirbant su ja reikės skirti daugiau dėmesio kokybei. Suomijoje gaminami produktai pasaulyje vertinami kaip labai aukštos kokybės, saugūs ir tvarūs produktai. Lygiagrečiai tiek Suomijos gamintojai, tiek prekybinės įmonės reikalauja aukščiausios kokybės produktų iš savo tiekėjų. Žinoma, ir patys suomiai pirks tik tas prekes, kurios atitiks visus šioje šalyje keliamus reikalavimus ir bus aukščiausio lygio.

Pateiksime vieną pavyzdžių, kaip suomiai užtikrina aukščiausius maisto ir pašarų saugos bei kokybės reikalavimus. Maistas ir pašarai, prieš įleidžiant į vartojimą, patenka į Suomijos veterinarinę tarnybą, kur paimti mėginiai  ištiriami, ar maisto produktai ir pašarai atitinka saugumo reikalavimus. Šie produktai leidžiami vartoti tik tuomet, kai gaunamas šios tarnybos leidimas. Tai tik viena iš reikalavimų, daugiau informacijos apie įprastas verslo procedūras galite rasti čia.

Apibendrinant galima teigti, kad, nors įėjimas į Suomijos rinką nėra lengvas, tačiau tai artima rinka, patogiai pasiekiama iš Lietuvos, todėl  mes turime pranašumą prieš kitas šalis. Taip pat tai premijinė rinka, kur, tikėtina, uždirbsite didesnes maržas, o dėl geopolitinės situacijos ir besikeičiančių tiekimo grandinių tai šiuo metu vienas geriausių laikotarpių tą rinką atrasti.

Jeigu eksportuojate į šią rinką arba planuojate eksportuoti ateityje, susisiekite su mumis. Pristatysime jūsų prekes į atokiausius Suomijos regionus per 1-3 dienas bei užtikrinsime skandinavišką transporavimo paslaugos kokybę. Susisiekti su mumis galite paspaudę nuorodą žemiau.

Susisiekti su HRX Lietuva pardavimų komanda.

 

Kitos naujienos:

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …

Naujas tvarių prekių ženklų lyderis: „Radius Recycling” pavyzdys

27.02 2024 Tvarumas
Jau kurį laiką analizuojame sėkmingai veikiančias ir savo veiklą tvarumu grindžiančias organizacijas, jeigu įdomi ši tema, daugiau straipsnių apie tai galite rasti čia. Vis nenustojame stebėtis, kiek daug skirtingų įmonių iš įvairių verslo sektorių geba veikti ne tik sėkmingai, bet ir tausoti aplinką. Šiandien pasidalinsime vienos įmonės istorija, kuri rinkoje žinoma jau daugiau nei šimtą …

Keičiasi pasaulio ekonomika, privalo keistis ir gamybos sektorius

27.02 2024 Žinojimas = Galia
Nestabili pastarųjų 4 metų padėtis daugelį gamybos įmonių vertė ieškoti naujų būdų, kaip suvaldyti augančias sąnaudas, infliaciją, žaliavų trūkumą, ieškoti naujų rinkų savo produkcijai ir spręsti daug kitų iššūkių. Nepaisant iškilusių nesklandumų, gamybos sektoriuje dirbantys profesionalai privalėjo siekti akcininkų iškeltų tikslų bei  suvaldyti nuolatines prekybą ir gamybą veikiančias rizikas. Šiandien, norint nepasiklysti šioje dinamiškoje aplinkoje, …

Gamybinės įmonės atranda e-komerciją: į ką atkreipti dėmesį, vykdant logistines operacijas?

27.02 2024 E-komercija
Anksčiau e-komercijos veikla dažniausiai užsiimdavo prekybinės įmonės arba tos bendrovės, kurios parduodavo B2C sektoriuje. Šiuo metu situacija sparčiai keičiasi, kadangi vis daugiau gamybinių įmonių, netgi tos, kurios pardavinėja B2B sektoriui, atranda e-komercijos kanalą. Prognozuojama, kad ateityje tokių įmonių tik daugės. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines priežastis, kodėl vyksta šis pokytis, bei atkreipsime dėmesį į tai, su …